Spirituele begeleiding en ondersteuning.

Anders dan bij coaching gaan we bij de spirituele begeleiding en ondersteuning niet uit van een bepaalde klacht of obstakel, maar juist de wil en drang om (nog meer) te groeien, jouw zielspad te gaan ontdekken of de wil om meer te weten over spirituele zaken. Je spiritueel ontwikkelen betekent dat je je bewustzijn nader verkent. Je stelt jezelf vragen die te maken hebben met de kern van je wezen en over allerlei middelen en methodes om bij jezelf te komen of blijven.

Bij je spirituele ontwikkeling staat jouw innerlijke licht centraal. Je innerlijke licht draag je in je en is iets om heel goed voor te zorgen. Je kunt het niet zien, het is in die zin net zoiets als je ziel. Maar dat het onzichtbaar is, maakt het zeer zeker niet minder belangrijk. Je innerlijke licht is een soort lampje dat in jou brandt en dat je in staat stelt om te blijven groeien en jezelf te ontwikkelen. Zorgen voor je innerlijke licht kun je op heel veel verschillende manieren doen.

Spiritualiteit en je spiritueel ontwikkelen zijn termen die voor veel mensen nog steeds ongrijpbaar en zweverig zijn. Dat is niet zo raar als je je bedenkt dat spiritualiteit iets onzichtbaars is en daarbij ook nog eens voor iedereen anders. Maar 1 ding is zeker, als je op zoek gaat naar antwoorden op vragen als: wie ben ik, wat is mijn doel in het leven en wat wil ik nou eigenlijk echt? dan ben je er klaar voor om je spiritueel te ontwikkelen. Dat je bijvoorbeeld al zo ver bent gekomen in deze tekst betekent dat je open staat voor het feit je hierin te gaan ontwikkelen.

Eigenlijk gaat het erom dat je dichter bij jezelf komt te staan, dat je kunt leven vanuit wie je in essentie bent en hier in groeit en ontwikkeld op de manier en het tempo dat bij jou past. Om te worden wie je werkelijk bent,  draait het er bij de spiritueel ontwikkeling om, dat het gevoel het gaat overnemen van de ratio. Bij spiritueel ontwikkelen ga je daarom leren luisteren naar de signalen van je lichaam/intuïtie. Spiritueel ontwikkelen betekent leren voelen. Door goed naar je lichaam te luisteren kun je de boodschappen die het afgeeft op al die niveaus gaan ontcijferen. Deze boodschappen die je lichaam uitstuurt, kunnen namelijk soms nogal cryptisch zijn. Door je spiritueel te ontwikkelen ga je leren voelen wat het verschil is tussen de verschillende sensaties/gevoelens die er in jou kunnen zijn.

Het vertrouwen in je intuïtie groeit naarmate je je spiritueel verder ontwikkelt. Je intuïtie is eigenlijk niets meer als je gevoel dat aangeeft of iets wel of niet klopt. Door jarenlange overtuigingen, fout aangeleerde “weetjes/feiten” en verkeerde patronen kun je het vertrouwen in je intuïtie zijn kwijtgeraakt. Echter liegt je intuïtie nooit. Door je spiritueel te ontwikkelen wordt je je hier bewust van. Hierdoor ontstaat een balans tussen denken en voelen. Dat maakt dat je weer kunt voelen wie je echt bent. Het open staan/openen van je chakra’s speelt hierbij een belangrijke rol.

Maaaaar, denken hoort ook bij spirituele ontwikkeling. Het denken op zichzelf hoeft dus niet weg wanneer je je spiritueel gaat ontwikkelen. Het denken heb je namelijk nodig om de antwoorden op jouw levensvragen te ordenen en zo dichter bij jouw zielspad te komen. Het gaat er alleen om dat de balans wordt herstelt. Op deze manier krijg jij de teugels in handen over je denken en daarmee de rest van jouw innerlijk systeem.

Bij Buro Kosmos kan ik je in dit proces begeleiden en ondersteunen. Dit kan op heel veel verschillende manieren en op heel veel verschillende vlakken. Spirituele ontwikkeling gaat, net als alle andere ontwikkelingsgebieden, bij iedereen op een andere manier en op een ander moment. Welke vragen je hierbij hebt zijn de basis voor die ondersteuning of begeleiding. Zaken die aan bod zouden kunnen komen zijn bijv: Synchroniciteit, chakra’s, wet van de aantrekkingskracht, reiki, resonantie, energie, kristallen, kaartleggingen, meditatie, ademhaling….enz. Waarbij natuurlijk altijd centraal staat waar jij op dat moment behoefte/vragen over hebt.

Hoelang jij met iemand (in dit geval met mij) in verbinding blijft voor jouw spirituele ontwikkeling weet alleen het universum. Spiritueel ontwikkelen heeft natuurlijk geen vaste looptijd. Wanneer de eindtijd is gekomen, zal het universum je een seintje geven en voel je dit vanzelf. Zo kan het zijn dat je natuurlijkerwijs uit elkaar groeit of kan ook zijn dat je helder voelt dat het nog niet klaar is, ook al weet je niet precies waarom. Ook kan het zijn dat je periodes hebt waarin je spirituele ontwikkeling eventjes stil lijkt te staan. Dat geeft helemaal niets; er komt vanzelf weer iets op je pad dat je spirituele groei verder stimuleert en waardoor je dan weer verder kan met je spirituele ontwikkeling. Daarom starten we bij spirituele begeleiding sowieso altijd met het basispakket. Daarna voel je zelf óf, hoe en wanneer je verder wil met de ondersteuning.