valentijnsdag

et is bijna Valentijnsdag. De een vindt het een leuke dag waar alles om romantiek draait, de ander vindt het te commercieel. Maar wist je dat er ook een spirituele betekenis schuilt achter deze dag?
 
Valentijnsdag vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd. In Rome werd er rond 15 (niet 14)feb. het vruchtbaarheidsfeest Lupercalia gevierd ter ere van de godin Juno, beschermvrouwe van vrouwen en huwelijk. (Tijdens dit feest werden jonge mannen en vrouwen aan elkaar gekoppeld via een soort loterij, in de hoop dat ze verliefd op elkaar zouden worden.) Met de komst van het christendom werd Lupercalia vervangen door Valentijnsdag, vernoemd naar Sint-Valentijn.

Binnen verschillende spirituele stromingen wordt Valentijnsdag gezien als een belangrijk moment om liefde en compassie te vieren. Het is daarin groter dan alleen de liefde van en voor een partner.

Binnen het boeddhisme bijvoorbeeld, wordt het gezien als een dag om onvoorwaardelijke liefde te voelen en geven. Boeddhisten benadrukken het belang van liefde voor alle levende wezens, inclusief onszelf. Op Valentijnsdag worden wereldwijd meditaties en rituelen uitgevoerd om liefde en compassie te vergroten, niet alleen in romantische relaties, maar in alle aspecten van het leven.

En in het hindoeïsme wordt Valentijnsdag geassocieerd met de god Krishna, bekend om zijn liefdesavonturen. Volgens deze leer daagde hij samen met zijn geliefde Radha andere koppels uit tot danswedstrijden op deze dag. Dit symboliseert de viering van liefde als een vreugdevolle expressie van het goddelijke.
 
Naast het romantische aspect van Valentijnsdag, heeft deze dag dus ook een spirituele betekenis. We vieren liefde in alle vormen: romantische liefde, liefde voor familie/vrienden, maar ook zelfliefde en universele liefde.
 
Valentijnsdag herinnert ons eraan dat liefde de kern is van ons bestaan. Dus of je nu single bent of in een relatie zit. Je kunt genieten van de betekenis achter deze dag. Door liefdevol te zijn naar onszelf en anderen, versterken we niet alleen onze eigen spiritualiteit, maar dragen we ook bij aan het verhogen van de frequentie op aarde.
 
Met liefde, Nancy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.