Boosheid

Ik voel al een tijdje (een soort van) boosheid, wat zich bij mij op dit moment vooral uit in verdrietig zijn. Zonder te refereren naar de gebeurtenis waardoor deze boosheid is ontstaan, wil ik het graag met jullie over boosheid hebben.

In deze tijd waarin spirituele ontwikkeling (gelukkig!) als iets heel belangrijks gezien wordt, lijkt het taboe op boos­heid ook veel groter te zijn geworden. Soms lijkt het of we moeten vinden dat we alles “zomaar” moeten incasseren. “Accepteer wat je niet kunt veranderen” is een uitspraak die ik vaak lees. Zo wordt soms gesteld; Boosheid is voor mensen die deze emotie nog niet de baas zijn. Woede ziet eruit als het tegenovergestelde van sereen en wijs. Dus je zou zomaar kunnen denken dat het geen ruimte mag krijgen als je wil ascenderen en gelukkig wil zijn.

Maar waarom mag er wél plaats zijn voor alle andere emoties en niet voor deze?
Boosheid is een van de basis­emoties van de mens die gevoeld en geuit moet worden. Sterker nog, wanneer je deze emotie geen ruimte geeft, zal het bij je blijven en zich op een andere manier uitten (lichamelijke klachten, lusteloosheid, burn-out enz)

Boosheid is levensenergie. Het geeft aan dat mens bent en dat je niets anders kunt dan er te zijn, te zijn zoals je bent. Het vuur van je boosheid geeft je ook kracht. Kracht om na te gaan wat jou precies raakt, wat je anders zou willen of wat jou rust zal geven.

Maar laten we boosheid niet verwarren met agressie. Boosheid is wat je voelt, maar je bent zelf nog altijd de baas over hoe je dit tot uiting brengt. Voor de ene kan dat zijn door lekker even te schreeuwen, tegen een kussen aan te slaan of een deur hard dicht te gooien. Voor een ander kan het zijn even tijd en rust nemen om te reflecteren. Voor weer een ander is het een combinatie van dat alles.

Sta jezelf daarom toe te leren om met jouw woede om te gaan. Wees daarom mild naar jezelf. Sta jezelf toe dat je mag vallen en opstaan en heb mededogen met jezelf als het je een keer niet of niet helemaal lukt.

Laten jullie boosheid altijd toe?

Met liefde, Nancy 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.