Wat is (klassiek) autisme?

Autisme of Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een verzamelnaam voor verschillende diagnoses: PDD-NOS, het syndroom van Asperger en klassiek autisme. Het komt vaker voor bij jongens en mannen dan bij meisjes en vrouwen. Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Kinderen die autisme hebben ontwikkelen zich in een andere volgorde dan leeftijdsgenoten. Hun hersenen verwerkt informatie die binnenkomt op een andere manier. Dit kan verschillende per persoon verschillende gevolgen hebben. Er zijn grote verschillen tussen kinderen met autisme. Een heel klein deel heeft een verstandelijke beperking, de meesten hebben een normale of hoge intelligentie. Sommigen gaan contact uit de weg, anderen willen juist graag contact.

Kinderen met autisme hebben het gemeenschappelijke kenmerk dat ze beperkingen ervaren op het gebied van communicatie en interactie. Ze vinden het lastig om zich in anderen in te leven, nemen taal vaak letterlijk en herkennen gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale communicatie niet altijd. 

 Waar kan ik je mee helpen?

Jij en/of je ouders geven aan waar jouw hulpvraag ligt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, het voorkomen en hanteren van overprikkeling, emoties herkenning & hantering (bij zichzelf en anderen) of het versterken van communicatievaardigheden. Samen gaan we hier aan werken op een manier die voor jou comfortabel is. Coaching vindt plaats bij jou/jullie thuis of in een andere omgeving waar jij je veilig voelt. 

 

N.B. Je kunt bij Buro Kosmos terecht met én zonder ASS diagnose. Ook bij een vermoeden van ASS kun je een trainingstraject volgen. Buro Kosmos stelt geen diagnoses.