Energetische winter

•Energetische   winter•

Op 6 november begon de energetische winter. In de winter is alles in de natuur rust. De bomen en planten hebben hun energie diep in hun wortels teruggetrokken. Winterslaap. De natuur wacht af en rust uit van het afgelopen jaar en bouwt haar krachten weer krachten op.

Mensen zijn natuur, onlosmakelijk verbonden met het gehele kosmos. Ons lichaam, ons denken en ons gevoel doorlopen ook de cyclus van de seizoenen, al is dat niet altijd even duidelijk.
Wanneer jij je afstemt op de cyclus van de jaargetijden dan ga je tijdens de winter ook meer rusten, reflecteren, bezinnen en vertragen.

De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Energetisch gezien wordt de indeling echter gebaseerd op de verdeling van de
yin- en yang energie. De passieve en actieve energie. De mannelijke en vrouwelijke energie.

Voor ons begint bijvoorbeeld de astronomische zomer op de langste dag van het jaar, op 21 juni. Energetisch is deze dag juist het hoogtepunt van de zomer en niet het begin. De yang energie piekt op deze dag want het is het langste licht en de yin energie is op haar laagst.

Dit is ook zo ook voor de andere seizoenen. Zo is 21 december niet de start van de winter, maar juist het hoogtepunt. De dag waarop de yin energie piekt, want het is de kortste dag.

Door op deze manier naar de seizoenen te kijken, beginnen alle seizoenen dus ongeveer 6 weken eerder dan we op de "gewone" kalender zien.
De energetische winter begint op 6 november, is op het hoogtepunt op 21 december en eindigt op 6 februari.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde vormt de afstemming op het ritme van de natuur voor de mens een belangrijke bron van energie, vitaliteit en balans. De energiestroom van de natuur om ons heen versterkt onze eigen energie. Elk seizoen brengt haar eigen specifieke energie en tempo met zich mee.

Deze energieën worden verdeeld in de natuurelementen. Het element dat bij de winter hoort is water. Water is flexibel en zoekt de makkelijkste weg. In de winterperiode mag je ook meebewegen met de stroom. Geef vooral toe aan het gevoel om te willen rusten, gun jezelf wat vaker een avondje niksen op de bank. Veel mensen blijven maar door gaan totdat ze vallen, maar nu is de tijd om te rusten en minder aandacht te geven aan de vragen, eisen en invloed van buitenaf.

Het element water staat tevens voor de ziel en onze emoties. In de energetische winter mag dus jouw binnenwereld en jouw onderbewuste dus de aandacht krijgen.

In de winter kan je lichaam, geest, onderbewuste en ziel reserves opbouwen, innerlijk werk doen en opruimen waarna er weer ruimte kan zijn om nieuwe zaadjes te planten. Elk seizoen is even belangrijk.

Wanneer je meer in lijn met de seizoenen gaat leven, kom je meer in een natuurlijke flow en zal je gedurende het hele jaar zowel fysiek als geestelijk meer balans ervaren.

Met liefde, Nancy

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.