3 koningen

Vandaag, 6 januari, is het Driekoningen.

Driekoningen kennen we van het verhaal van de 3 wijzen/koningen die de ster volgden om Jezus geschenken te brengen. Maar het is zoveel meer dan alleen een verhaal. Het heeft meerdere diepere en spirituele betekenissen.

De mantels van de koningen hebben ieder een eigen kleur die staan voor innerlijke kracht.
Rood voor koning Melchior die het goud gaf. Hij vertegenwoordigt het denken en wijsheid in jezelf. Blauw voor koning Balthasar, die wierook bracht. Hij representeert je voelen en het liefdevolle hart. Groen voor koning Casper, de Moor, die mirre kwam brengen. Hij is je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Behalve de dag van Driekoningen is 6 januari ook de dag waarop de Epifanie tijd aanbreekt, de tijd tussen 6 januari en 2 februari (Maria lichtmis). Epifanie betekent verschijning. De ster die de koningen hadden gezien leidde de weg Jezus, wat symbool staat voor het volgen van (je eigen) pad naar licht en liefde. Het Driekoningenfeest word ook wel het feest van ontwaken genoemd.

Driekoningen is ook het einde van de heilige nachten en vanaf nu klimt de zon weer elke dag wat hoger en wordt het elke dag wat later donker. De levenskrachten van de natuur worden weer wakker en zichtbaar. Zo gaan we bijv. de eerste sneeuwklokjes weer zien en komt de sapstroom uit bloemen en planten weer op gang.

Tot aan de zomerzonnewende (20 juni) hebben we de opwaartse kracht van nieuw leven. De periode van rust die eind november begon loopt ten einde. Een nieuwe cyclus van leven gaat starten in de natuur. Een tijd van mooie, nieuwe beginnen.

Met liefde, Nancy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.