Etherische oliën en de kracht van geur

Het effect van natuurlijke, etherische oliën en geuren.

Geuren hebben effect op hoe je je voelt. Je bent er natuurlijk niet bewust mee bezig, maar je wordt de hele dag blootgesteld aan verschillende geuren.

Dat geur belangrijk is voor de mens, begint al bij onze geboorte. Een baby heeft dan als houvast de geur van zijn vader en moeder. Op dat moment is die geur een directe link naar een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Later in je leven maak je ook herinneringen op basis van geur. Je denkt bijvoorbeeld aan je oma als je warme chocolademelk ruikt, je denkt aan die keer dat je zo’n leuke dag had met je vrienden op de kermis als je popcorn ruikt.

Maar ook gevoel speelt een belangrijke rol bij geur. Denk maar eens aan het gevoel wat je krijgt als je door het bos loop, of dat je een geluksgevoel (of juist niet...) krijgt als je vers gemaaid gras ruikt in de lente. De impact van geuren is een stuk groter dan we ons kunnen voorstellen.

Geuren worden via ons reukorgaan, je neus, naar onze hersenen gestuurd, naar de plek (dit noemt men ook wel het limbisch systeem) waar de hersenen herinneringen en emoties opslaan. Het ruiken of het inademen van de geur van een etherische olie kan daarom dus effect hebben op zowel onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Wat zijn etherische oliën precies? 

Dat de impact van geuren groot is, is dus wel duidelijk. Je kunt daarom geuren ook gebruiken om je stemming te beïnvloeden. Tenminste, als je gebruik maakt van de juiste geuren, zoals die van etherische oliën. Dit zijn oliën direct afkomstig uit de geurende delen van de plant. Dat kan per plant een ander deel zijn; vaak de bloesem, maar ook het blad, de vrucht, het zaad, de schors en zelfs de wortel. Sowieso zijn het zeer complexe bestanddelen van planten. En alleen bij gebruik van zuivere, natuurlijke etherische oliën van de plant heeft het effect.

Van oudsher worden etherische oliën al gebruikt voor onze mentale en fysieke gezondheid. Pas in de laatste jaren worden ze steeds vaker vervangen door synthetische geurstoffen, wat erg jammer is. Deze synthetische (kunstmatige) geuren en oliën hebben lang niet dezelfde werking als een natuurlijke etherische olie. Etherische oliën bevatten vaak wel honderden verschillende stoffen, die allemaal een eigen werking op ons hebben. Het is veel te duur om al deze stoffen na te maken. Daarom worden namelijk alleen de belangrijkste geurstoffen in die synthetische varianten verwerkt. Je kunt aan deze geurstof soms de bloem of plant herleiden, maar verder gaat het niet. Synthetische oliën hebben geen fysieke of mentale werking op ons. Etherische oliën hebben dit wel. Zodra de geur binnendringt, registreren je hersenen de verschillende componenten ervan. De geur heeft dan direct effect op allerlei processen in je lichaam, zoals bijvoorbeeld je vertrouwen als kind, maar ook ontspanning of juist activering. Geuren hebben dus de meest verschillende effecten op je lichaam, afhankelijk van de plant waarvan ze afkomstig zijn. Lavendel werkt ontspannend, citroen verfrissend enz.... 

Etherische oliën en geur bij Buro Kosmos

Bij Buro Kosmos maak ik ook gebruik van geuren. Geuren die passen bij jouw stemming of de stemming die ik wil creëren. Er staat altijd een diffuser aan met daarin een bepaalde olie, die de geur geleidelijk via mist verspreidt door de ruimte. Tijdens de eerste sessie vraag ik altijd welke geur je wilt gebruiken. Je mag aan alle geuren ruiken en dan mag je een keuze maken voor de eerste sessie. Je raakt zo vertrouwd met het gebruik van een geur tijdens de sessies. Na de eerste keer zal ik een keuze maken op basis van de gesprekken die we hebben gevoerd. Ik bepaal dus welke geur er voor jou ondersteuning kan bieden in het proces van onze sessies. Ook is het mogelijk om een handmassage te plannen tijdens een van de sessies met 3 verschillende, elkaar ondersteunende, geuren/oliën om dit proces te intensiveren.

Na afloop van een coachingstraject komt er in het verslag altijd te staan welke geuren er zijn gebruikt en wat de werking van die bepaalde geur is.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.