Herfst Equinox

De herstequinox luidt einde van de zomer in. Vandaag zaterdag 23 september 2023 is de herfstequinox, die herfst en winter inluidt. Eerder dit jaar schreef ik op instagram al over de astronomische seizoensindeling. De herfstequinox valt dit jaar dus vandaag om precies 08.49 uur.

De herfst- en lente-equinox zijn de enige twee dagen per jaar dat de zon precies in het oosten opkomt en precies in het westen ondergaat, en de enige twee dagen dat iemand die op de evenaar staat de zon recht over zijn hoofd langs ziet gaan.
Op de Noordpool vormt de herfstequinox het begin van zes maanden duisternis, en op de Zuidpool begint op dat moment juist de zes maanden durende pooldag.

De spirituele betekenis van de herfst kan je samenvatten als het loslaten van datgene wat wij niet meer nodig hebben of ons tegenhoudt. Zoals de boom haar bladeren los laat; langzaam 1 voor 1 naar beneden laten vallen. 
In de herfst zal de yin energie in ons meer worden geactiveerd. De energie van de herfst brengt de focus naar wat jij voelt en denkt.  

Vanuit energetisch oogpunt is de herfst verbonden aan het element ‘metaal’. Het metaal element staat voor de vrijkomende energie van de natuur en van de herfst, maar ook voor het loslaten van dingen. Het planten- en dierenleven trekt zich terug. Dit is ook voor de mens zo. Tijdens de herfst maken we minder contact met de buitenwereld. Niet alleen omdat de dagen korter zijn en je door het weer toch minder buiten bent, maar ook onze energie is nu meer naar binnen gericht dan tijdens de lente- en zomermaanden.

Het is een tijd om te rusten, en naar binnen te keren door reflectie en (meer) meditatie. En loslaten wat jou niet meer dient. Wat mag jij gaan loslaten de aankomende tijd?

Met liefde, Nancy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.